Laurens Schasfoort
vrij leven architect

Omdat vrijheid belangrijk voor me is ben ik ooit begonnen als zelfstandig ondernemer. Wat het woord ‘vrijheid’ betekent houdt me al lang bezig.. Wanneer ben je vrij, wat helpt je daarbij?

Een van de antwoorden heeft voor mij te maken met minder ballast hebben, minder spullen, minder kosten en meer tijd voor dat waar je blij van wordt. Meer tijd ook voor je vrienden en de mensen die je lief zijn.

Vrijheid is volgens mij minder afhankelijk zijn van voorwaarden zoals geld, eerst dit nog even…… en dan… Vrijheid begint vandaag en nu!

Mijn droom/missie is dat mensen in vrijheid wonen en leven. Dat wil ik mogelijk maken door met onze Coöperatie ‘Van Nature Duurzaam – gezond bouwen’, ecologische kleine woningen te bouwen. Kleiner wonen en minder bezittingen hebben, kan daar volgens mij toe bijdragen. Dat ben ik in mijn eigen leven ook aan het onderzoeken. Zo kijk ik telkens welke spullen ik nu echt nodig heb.

Ik kom graag in contact met mensen die deze droom delen.

Pieter van Dijk
duurzame bouwer

Pieter bouwt graag duurzaam: aan theaterproducties en bijzondere voorstellingen, maar ook aan zijn relaties met mensen en tegenwoordig ook aan houtskelet woningen. Omdat hij gelooft dat er een verbinding is met wat je doet en wat goed voelt. Bouwen aan iets dat hout snijdt en bijdraagt zonder de aarde te belasten. Omdat die al teveel belast wordt en dat je daar natuurlijk van alles over kunt roepen, maar dat het ook fijn is om daadwerkelijk - met handen uit mouwen – iets te kunnen doen.

En ook hier gaat het weer om aandacht en respect. Over dat ‘het’ klopt en dat je met wat je bouwt ook een bijdrage levert aan een schonere, respectvolle wereld waar aandacht is voor kwaliteit en comfort voor de mens die hun huis tot een thuis wil maken.

Peter Swart
duurzame bouwer


Mijn naam is Peter Swart. Ik werk al sinds 2008 aan duurzaamheid, maar dan bij de gemeente Arnhem als beleidsmedewerker milieu. Sinds 2020 werk ik mee met Van Nature Duurzaam, omdat ik ook eens meer met mijn handen wilde werken én mijn hoofd op een andere manier. Ik werk nu vier dagen in de week voor de gemeente Arnhem en één dag voor Van Nature Duurzaam. Het leukste aan het werk is het samen bedenken hoe we de dingen aanpakken en de discussies tijdens de pauzes!

Gerralt van Til
duurzame bouwer

Sinds april 2022 werk ik voor 'Van Nature Duurzaam'. Ik ben hier terecht gekomen omdat ik op zoek was naar werk met meer voldoening. Dit vond ik bij 'VND'. Samen met leuke inspirerende collega's met passie voor hun werk aan huizen bouwen geeft veel energie en voelt als werk dat er toe doet!

Ik ben opgeleid als hovenier en heb daarna een HBO-opleiding 'veehouderij' gedaan. Na 2 jaar in Frankrijk op een biologisch melkveebedrijf te hebben gewerkt, ben ik in 2018 voor mezelf begonnen als hovenier. Ik miste echter het werken met collega's en was vooral bezig met het plaatsen van overkappingen en het straten van tuinen. Dat ging me steeds meer tegenstaan. Omdat bouwen wel mijn passie is vormt het ecologische bouwen die ideale combinatie tussen mijn passie en mijn idealen.

Daan van Geijlswijk
duurzame bouwer

Scheppend werken met je hele lichaam en dan ook nog aan iets moois voor een ander, dat is de mogelijkheid die Van Nature Duurzaam mij biedt. Werken met vrije geesten van divers pluimage om een huis te laten ontstaan waar mensen gezond in kunnen wonen, dat is wat ik hier graag doe. Ik heb een meer theoretische opleiding gedaan (TUDelft), maar was van kinds af aan al dingen aan het bedenken en maken. Daar ben ik steeds meer aan het terugkeren. Als kunstenaar en als bouwer en wie weet, ooit in combinatie.

Berna Bonenkamp
duurzaam bouwer
Luc Tempels
Arjan Builting
duurzame trappenmaker